Μουσικά Νέα

Βρέθηκε το θρυλικό μπάσο των Beatles

today21 Φεβρουαρίου 2024

Background
share close

Κανείς δεν φαινόταν να γνωρίζει τι είχε συμβεί σε μια από τις σημαντικότερες κιθάρες στην ιστορία των Beatles, αν και στις δεκαετίες που πέρασαν από τότε που χάθηκε υπήρξαν κάποιες… δραματικές φήμες για την τύχη της.

Μήπως το μπάσο Höfner, το οποίο είχε συνοδεύσει τον Paul McCartney στην παγκόσμια φήμη, ήταν κρυμμένο σε κάποια πολύτιμη ιδιωτική συλλογή; Μήπως είχε σταλεί κρυφά σε έναν πάμπλουτο θαυμαστή των Beatles στην Ιαπωνία;

Όπως αποδείχθηκε το μπάσο περνούσε την ώρα του σε ένα πιο ταπεινό και σκονισμένο μέρος: στο πατάρι ενός οικογενειακού σπιτιού στο East Sussex της Αγγλίας. Η οικογένεια ανέφερε την ύπαρξη του μπάσου στα τέλη Σεπτεμβρίου, απαντώντας σε μια πραγματική εκστρατεία για την ανακάλυψή του.

Το μπάσο έχει ήδη πιστοποιηθεί από τον κατασκευαστή του, έχει επιστραφεί στον McCartney, και σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πασίγνωστου μουσικού την Πέμπτη. “Ο Πολ είναι απίστευτα ευγνώμων σε όλους όσους εμπλέκονται“.

Το μπάσο που ξεκίνησε τη μανία για τους Beatles, χάθηκε

Πρόκειται για την ευτυχισμένη κατάληξη ενός πολυετούς μυστηρίου που είχε απασχολήσει τους θαυμαστές των Beatles, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας άτυπων “ντετέκτιβ” που συγκέντρωσε τις ικανότητές της για να βοηθήσει στην εύρεσή του.

Η εν λόγω κιθάρα Höfner είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας των Beatles. Μπορεί να την ακούσει κανείς σε ηχογραφήσεις μεγάλων επιτυχιών όπως τα: “Love Me Do”, “She Loves You” και “Twist and Shout”. Αφού έγινε μπασίστας του συγκροτήματος, ο McCartney χρειαζόταν απεγνωσμένα ένα μπάσο και το βρήκε σε ένα μουσικό κατάστημα στο Αμβούργο της Γερμανίας, το 1961.

“Πήρα την κιθάρα από το κατάστημα Steinway στο κέντρο της πόλης“, θυμάται σε συνέντευξή του στο Guitar Magazine το 1993. Κόστισε 30 λίρες – αρκετά φτηνό για να το αντέξει οικονομικά εκείνη την εποχή. “Και μόλις το αγόρασα, το ερωτεύτηκα“, είπε “Για ένα ελαφρύ, μικροσκοπικό μικρό μπάσο, έχει πολύ πλούσιο ήχο”.

Στην ηχογράφηση του “Let It Be”

Καθώς οι Fab Four μπλέχτηκαν σε έναν ανεμοστρόβιλο φήμης, ο κ. McCartney έπαιξε με το Höfner σε εκατοντάδες συναυλίες, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων συναυλιών στο Cavern Club στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, όπου οι Beatles γνώρισαν τον μελλοντικό τους μάνατζερ, Brian Epstein.

Με το ίδιο όργανο έπαιξε στις ηχογραφήσεις των δύο πρώτων άλμπουμ του συγκροτήματος. Μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του μπάσου ήταν στο Λονδίνο το 1969, και το βλέπουμε σε φωτογραφίες της μπάντας όταν ηχογραφούσε το άλμπουμ “Let It Be”. Κάποια στιγμή μετά από αυτό, το μπάσο εξαφανίστηκε.

Άτυποι “ντετέκτιβ” αναζητούσαν το μπάσο για χρόνια
Πώς μετά από μισό αιώνα επανεμφανίστηκε το “ιστορικό” όργανο και επέστρεψε στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ;

Written by: media+

Rate it
0%